Vietimme ystävänpäivän illan tutustumalla korealaiseen ruokaan, paljon puhuttuun bo ssämiin. Tai no, ruoan valmistus alkoi kyllä jo aamulla klo 8.15 kun liha meni uuniin n. 5 tunniksi. Bo ssäm oli hyvää ja kimchikin maistui ennakkoluuloista huolimatta. Itse kimchistähän ruoan suunnittelu alunperin alkoi, huomasimme nimittäin että sitä myytiin paikallisessa Thai-kaupassa. Ystävänpäivä vaikutti sopivalta päivältä herkutella pitkään kypsennetyllä lihalla lisukkeineen ja tietysti myös suklaalla.
Bo ssämin valmistaminen ei ole vaikeaa, mutta aikaa siihen saa varata. Tässä ohjeet, jotka on vakoiltu Hesarin ja New York Timesin sivuilta, omilla huomioilla. Alunperin resepti on kotoisin David Changin palkitusta Momofuku-ravintolasta ja on noussut suosioon ruokabloggareiden keskuudessa.
Bo ssäm
Liha
1 ½ kg luullista possun lapaa (meillä etuselkää, kauppanimellä possun uuniliha)
Lihan marinadi
1/3 dl hienoa ruskeaa (tai valkoista) sokeria
2 rkl karkeaa suolaa
Lihan viimeistelyyn
2 rkl hienoa ruskeaa sokeria
2 tl hienoa suolaa
Sekoita marinadin suola ja sokeri keskenään ja hiero lihaan joka puolelle. Marinoi lihaa yön yli uunivuoassa jääkaapissa. Kaada seuraavana päivänä lihasta irronnut neste pois ja laita vuoka uuniin 125 asteeseen. Paista uunissa 5-6 tuntia. Valele paistia välillä lihasta irtoavalla nesteellä. Kun liha on valmis, kaada uunivuoasta neste pois tai siirrä liha puhtaaseen vuokaan. Lämmitä uuni 250 asteeseen. Hiero viimeistelyyn tarkoitettu sokeri ja suola lihan pintaan ja paahda kuumentuneessa uunissa 10-15 minuuttia kunnes liha on saanut kauniin pintavärin. Saat myös palovaroittimen huutamaan, jos laitat lihan nesteineen kaikkineen takaisin uuniin kovalle lämmölle. Nimimerkillä kokemusta on.
Kun liha valmistuu itsekseen uunissa, on paljon aikaa valmistella lisukkeet. Bo ssämin idea on tarjota salaatinlehtien päällä nyhtöpossulihaa, kimchiä, riisiä ja kastikkeita. Me jätimme riisin pois lisukkeista emmekä edes ymmärtäneet kaivata sitä. Lihan ja kimchin lisäksi täytimme kaalinlehdet sinapinsiemenmajoneesilla, inkiväärikevätsipulisekoituksella ja mummon kurkuilla.
Ohjeet mummun kurkkuihin ja inkiväärikastikkeeseen löytyvät mm. Hesarin sivuilta, mutta tässä sinapinsiemenmajoneesin ohje omilla lisäyksillä. Ol muuten tosi hyvää ja jätti muut lisukkeet vähän varjoonsa. Huomaa, että majoneesi vaatii 40 minuutin keittoajan. Jostain syystä meidän versioon tuli sinapinsiemenien lisäksi pinjansiemeniä (saattoi olla ajatus- tai lukuvirhe), mutta ne sopivat majoneesiin tosi hyvin, joten siksi ne ovat reseptissäkin mukana.
n. 3 rkl pinjansiemeniä
¾ dl vettä
¾ dl riisiviinietikkaa
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
2 dl majoneesia
Laita sinapinsiemenet, pinjansiemenet, vesi, riisiviinietikka, sokeri ja suola pieneen kattilaan. Anna kiehua hyvin miedolla lämmöllä kannen alla noin 45 minuuttia, kunnes siemenet ovat pulleita ja pehmeitä. Sekoita välillä. Jos seos kuivuu, lisää vettä sen verran, että siemenet pysyvät lähes nesteen peitossa. Jäähdytä. (Voit valmistaa siemenet jo hyvissä ajoin, esimerkiksi edellisenä päivänä. Ne säilyvät jääkaapissa pitkään.)
Sekoita sinapinsiemenseos majoneesiin. Meillä majoneesi oli itse tehtyä, mutta kaupan majoneesikin käy varmasti. Hellman's on empiiristen tutkimusten mukaan hyvää.
Kun liha ja majoneesi ovat valmiit, irroittele salaatinlehdet toisistaan ja laita kaikki tarveaineet tarjolle. Meillä tarjolla oli siis salaatinlehtiä, lihaa, mummon kurkkuja, kimchiä, kevätsipuli-inkiväärikastiketta ja sinapin-/pinjansiemenmajoneesia. Srirachaa oli pöydässä, mutta sitä ei tarvittu. Kimchi toi ruokaa sopivan tulisuuden.
![]() |
Nam - bo ssäm |
Jälkkäriksi oli Tonin joululahjaksi saamia suklaita, hyviä olivat kuten arvata saattaa. Korealaisista ruoista jäi hyvä mielikuva ja koska uusimma Etiketissäkin oli korealainen ruoka edustettuna, sieltä jäi heti mieleen muutamia muita korealaisia ruokia joita voisi kokeilla. Varsinkin kun kimchiä jäi ja se pitäisi tuhota, koska se aiheuttaa hajuhaittoja jääkaappiin.
PS: Me ainakin ostetaan ensi kerralla isompi pala lihaa, se oli niin hyvää seuraavanakin päivänä ihan kylmänä, saatika jos sitä olisi vaikka jonkun kastikkeen kanssa lämmittänyt paistinpannulla. 1 ½ kiloa hyvää nyhtöpossua vaan on liian vähän kahdelle kulinaristille. Ja kun siinä oli ne luutkin.
Viikonloppu jatkui syömisen merkeissä. Lauantaina pääosaa näytteli nimittäin kateenkorva. Mutta siitä lisää ensi kerralla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti