![]() |
Boullabaissen vihannekset kuullottumassa |
Teimme tammikuussa lähes kokonaan uuden aluevaltauksen ja lähestyimme klassista ranskalaista ruokaa, eli bouillabaissea. Uutta nimenomaan oli ranskalaisuus, ei niinkään itse kalakeitto. Keiton seuraksi pyöräytin rouillen, joka mitä ilmeisemmin on aika olennainen osa bouillabaissea. Ohjenuoraksi otimme Pastanjauhajien bouillabaissen ohjeen, joka on alunperin Jamie Oliverin käsialaa. Pastanjauhajien sivulta löytyy myös keiton historiaa. Itse emme noudattaneet 12 ruokailijan sääntöä ja kalakaan ei ollut ihan juuri ennen syömistä kalastettua, saatika sitten kampasimpukat, säilötyt savusimpukat tai pakastetiikeriravut. Ei mahda mitään mutta hyvää tuli silti, tosi hyvää!
Kalaksi meille valikoitui kampela, koska sitä oli kalatiskillä eikä sitä meillä usein syödä, mutta muuten panostimme kalan sijaan äyriäisiin. Olisin halunnut kalatiskiltä tuoreita vihersimpukoita, mutta niiden puutteessa kampasimpukat ja säilykesimpukat kelpasivat ja isoja katkarapuja halusin myös mukaan.
Ensi kerralla vaihdamme kalan johonkin isompaan, jolloin palaset eivät mene ihan niin ylikypsäksi kuin kampelan. Ja ensi kerta kyllä tulee, uskotte kun itse maistatte.
![]() |
Kas kummaa, Muttihan se sielläkin! |
Bouillabaisse
4:lle nälkäiselle
oliiviöljyä paistamiseen
1 fenkoli (säästä mahdolliset tillitupsut koristeluun)
2 porkkanaa
1-2 varsisellerin vartta
2 isoa sipulia
1 kokonainen yksikyntinen valkosipuli
2 laakerinlehteä
2 laakerinlehteä
1 tl kuivattua timjamia tai muutama oksa tuoretta
1 tl fenkolinsiemeniä (murskattuna)
1 tölkki Mutti-tomaattimurskaa (tai muuta laadukasta murskaa)
ripaus kurkumaa
ripaus sahramia
1 litra kalalientä
1 tl fenkolinsiemeniä (murskattuna)
1 tölkki Mutti-tomaattimurskaa (tai muuta laadukasta murskaa)
ripaus kurkumaa
ripaus sahramia
1 litra kalalientä
6 kiinteää perunaa kuorittuna
n. 400 g kalaa (esim. lohta tai siikaa)
n. 400 g kalaa (esim. lohta tai siikaa)
n. 100 g tiikerikatkarapuja kuorittuna
8 kampasimpukkaa
öljyä ja voita
(½ purkkia säilöttyjä savusimpukoita, esim. Pirkka)
merisuolaa, mustapippuria
merisuolaa, mustapippuria
Lisäksi rouillea (kts. ohje) ja koristeeksi punainen chili sekä fenkolin tilli.
Silppua kasvikset ja kuullota niitä öljyssä (timjamin, fenkolinsiementen ja laakerinlehtien kanssa) ison kattilan pohjalla pehmeiksi kohtuullisen pitkään, mieluiten jopa 40 minuuttia (levy pienelle ja kansi päälle). Lisää kuullotuksen loppuvaiheessa lämpöä, sekoita ahkerasti ja anna kasvisten karamellisoitua hetken aikaa.
Lisää tomaattimurska, kalaliemi, sahrami, kurkuma sekä suola ja pippuri ja anna hautua tunnin verran. Soseuta blenderissä tai sauvasekoittimella ja siirrä takaisin hellalle, lisää perunat ja keitä miedolla lämmöllä kunnes perunat ovat kypsiä.
Lisää tomaattimurska, kalaliemi, sahrami, kurkuma sekä suola ja pippuri ja anna hautua tunnin verran. Soseuta blenderissä tai sauvasekoittimella ja siirrä takaisin hellalle, lisää perunat ja keitä miedolla lämmöllä kunnes perunat ovat kypsiä.
Kun keitto alkaa olla valmista, lämmitä paistinpannu kuumaksi, kuivaa katkaravut ja kampasimpukat talouspaperilla ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää pannulle öljy ja voi. Paista kampasimpukoita n. minuutti- puolitoista per puoli ja katkarapuja hieman vähemmän.
Lisää keittoon paloiteltu kala ja hetken päästä savusimpukat. Maistele ja säädä suolan määrä tarvittaessa kohdilleen. Jaa keitto lautasille ja lisää päälle ensin rouillea, sitten kampasimpukat ja katkaravut. Ripottele pinnalle chiliä ja fenkolin tilliä. Tarjoa tarvittaessa lisäksi hyvää vaaleaa leipää.
Rouille
2 viipaletta vaaleaa vuokaleipää tai muuta leipää, saa olla vanhaa
2 munankeltuaista
½ - 1 punainen chili
3 valkosipulinkynttä
n. 1 ½ dl oliiviöljyä
½ tl paprikajauhetta
½ tl suolaa
ripaus sahramia
Laita leivät likoamaan 5 minuutiksi tilkkaan vettä. Purista leivistä liika vesi pois. Laita liotettu leipä, keltuaiset silputtu chili ja puristettu valkosipuli blenderiin. Sekoita.
Liuota sahrami kuumaan vesitilkkaan. Lisää oliiviöljy tippa kerrallaan samalla sekoittaen. Mausta rouille paprikajauheella, sahramilla ja suolalla.
![]() |
Nauti bouillabaisse esimerkiksi hyvin viilennetyn valkoviinin kera |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti