keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Ehdottomasti paras kukkakaaligratiini

Olen varmaan jo yli 10 vuotta seuraillut Jamie Oliveria, lukenut hänen kirjojaan, katsonut DVD:itä ja nykyään televisio-ohjelmia. Ja aina vaan löytyy mielenkiintoisia ja herkullisia ruokia ja reseptejä, joita on pakko kokeilla. Meidän blogista siis tulee löytymään paljon Jamien reseptejä, nyt ja tulevaisuudessa.
 
Tällä kertaa otin taas mallia ohjelmasta Jamie Oliverin säästöateriat, kun ajatuksissa oli muutenkin ollut tehdä gratiinia jääkaapissa odottavasta kukkakaalista. Resepti löytyi myös netistä, nimellä The best cauliflower & broccoli cheese. Nimi ei valehtele yhtään!
 
Alla sama resepti suomeksi meidän ainesmäärillä. Tästä riittää n. 3 nälkäiselle pääruoaksi ja ainakin kuudelle ruoan lisukkeeksi.
Menossa uuniin
 
Kukkakaali-parsakaaligratiini
 
2 valkosipulin kynttä
50 g voita
7 rkl jauhoja
0,5 l kevytmaitoa
parsakaali
75 g pecorinoa tai vastaavaa
kukkakaali
pari siivua vanhaa leipää
tuoretta timjamia (meillä pakastettua)
25 g mantelilastuja
oliiviöljyä
suolaa ja pippuria

Kuumenna uuni 180-asteiseksi. Kuori ja hienonna valkosipuli. Laita voi ja valkosipuli pannulle ja kuumenna. Kun voi on sulanut, sekoita joukkoon jauhot ja kypsennä noin minuutin ajan kunnes saat aikaiseksi vaaleaa tahnaa. Lisää maito vähitellen. Vatkaa seosta, kunnes se on kaunista ja sileää. Lisää silputtu parsakaali (jätä parsakaalista muutama nuppu itse gratiiniin ja pieni sitten loput veitsellä tai yleiskoneella pieneksi) ja anna hautua noin 20 minuuttia tai kunnes parsakaali on kypsää kauttaaltaan. Sekoita massaa vielä sauvasekoittimella, jotta siitä tulee mahdollisimman sileää. Raasta juusto ja sekoita puolet siitä valkokastikkeeseen. Mausta suolalla ja pippurilla, muista että juustosta tulee myös suolaa.

Asettele kukkakaalin ja jäljelle jääneen parsakaalin kukinnot sopivan kokoiseen vuokaan ja kaada päälle parsakaalivalkokastike sekä loput juustosta. Tee leivästä karkeaa korppujauhoa monitoimikoneella ja lisää seokseen timjami ja mantelit sekä hiukan suolaa ja pippuria. Ripottele seos gratiinin päälle ja lorauta päällimmäiseksi vielä muutama tippa oliiviöljyä. Paista uunissa n. tunnin ajan, kunnes gratiini on kypsä ja päältä kullanvärinen.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti