Piti elää aikuiseksi asti ennen kuin selvisi, että juustokakku on hyvä jälkiruokakakku eikä mikään kakku, joka on tehty JUUSTOsta. Jotenkin mielessä oli aina kakku, joka on makea, mutta sen tekemiseen on käytetty kilo Edamia. Hmm.
Kun sitten ensimmäisen kerran olin juustokakkua maistanut ja hyväksi havainnut, tein sitä myös itse kotona. Syntisen suklaista sellaista. Sen voittanutta ei ollut, ei ennen kuin löysin Puolialastoman kokin limejuustokakun ohjeen ja kauniin kuvan ja kokeilin sitä. Alunperin resepti on lähtöisin Kinuskikissalta.
Ensimmäisen kakun kanssa oli ongelmia kiilteen hyytimisen kanssa, mutta sitten kun ymmärsin etteivät happamat hedelmät ja liivate oikein kulje käsi kädessä ja ymmärsin olla lisäämättä yhtään liikaa limemehua, kiillekin on kovettunut helpommin.
Alkuperäiseen ohjeeseen tein ainakin sellaisen muutoksen jo heti ensimmäisellä kerralla että raastoin kakun täytteeseen limen kuorta ja niin on tehty sitten aina sen jälkeenkin. Kinuskikissan sivuilla on ohjeet eri kokoisille vuoille, meillä on käytetty niitä mitä kaapista löytyy, mutta tämän kokoinen ohje soveltuu parhaiten hieman pienempään vuokaan, jotta kerroksista ei tule ihan niin matalat kuin meillä yleensä.
Limejuustokakku
24-senttiseen vuokaan
n. 100 g Digestive -keksejä
n. 60g voita
Täyte:
3 liivatelehteä
2 dl vispikermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
0,5 dl limemehua
1,25 dl sokeria
0,25 dl tomusokeria
1/2 vaniljatangon siemenet
1 limen kuori raastettuna
2 rkl vettä
Kiille:
4 liivatelehteä
0,25 dl limemehua
0,5 dl sokeria
2 dl vettä
vihreää (tai keltaista + sinistä) elintarvikeväriä
Murskaa keksit, sulata voi ja sekoita hyvin keskenään. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Kaada keksimuruseos vuokaan ja painele tasaisesti vuoan pohjalle. Laita pohja jääkaappiin jähmettymään.
Puserra limeteistä 0,5 dl (voit samalla pusertaa myös kiilteessä tarvittavat 0,25 dl) mehua ja raasta kuorta n. yhden limen verran. Laita liivatelehdet kylmään veteen. Vaahdota kerma. Sekoita toisessa kulhossa tuorejuusto, sokeri, vaniljatangon siemenet, tomusokeri, kuoriraaste ja limemehu keskenään. Kuumenna 2 tl vettä. Purista liivatteista vesi pois ja liuota ne kuumaan veteen.
Sekoita liivateneste tuorejuustoseokseen. Lisää kermavaahto ja sekoita varovasti tasaiseksi. Kaada täyte vuokaan keksipohjan päälle ja tasoita pinta. Laita kakku jääkaappiin hyytymään vähintään 3 tunniksi.
Kun kakku on hyytynyt, valmista kiille. Laita liivatteet kylmään veteen ja puserra tarvittava määrä limemehua (jos et jo aikaisemmin tehnyt niin). Sekoita limemehu, vesi ja sokeri keskenään sopivan makeaksi mehuksi. Värjää mehu vihreällä elintarvikevärillä. Voit tarkistaa kiilteen värin valkoista astiaa vasten.
Kiehauta mehusta noin 0,5 desiä ja liuota liivatteet siihen. Yhdistä liivateneste lopun mehun kanssa. Jäähdytä kiillemehu ja kaada jäähtynyt neste juustotäytteen päälle. Nosta vielä jääkaappiin hyytymään pariksi tunniksi.
Puserra limeteistä 0,5 dl (voit samalla pusertaa myös kiilteessä tarvittavat 0,25 dl) mehua ja raasta kuorta n. yhden limen verran. Laita liivatelehdet kylmään veteen. Vaahdota kerma. Sekoita toisessa kulhossa tuorejuusto, sokeri, vaniljatangon siemenet, tomusokeri, kuoriraaste ja limemehu keskenään. Kuumenna 2 tl vettä. Purista liivatteista vesi pois ja liuota ne kuumaan veteen.
Sekoita liivateneste tuorejuustoseokseen. Lisää kermavaahto ja sekoita varovasti tasaiseksi. Kaada täyte vuokaan keksipohjan päälle ja tasoita pinta. Laita kakku jääkaappiin hyytymään vähintään 3 tunniksi.
Kun kakku on hyytynyt, valmista kiille. Laita liivatteet kylmään veteen ja puserra tarvittava määrä limemehua (jos et jo aikaisemmin tehnyt niin). Sekoita limemehu, vesi ja sokeri keskenään sopivan makeaksi mehuksi. Värjää mehu vihreällä elintarvikevärillä. Voit tarkistaa kiilteen värin valkoista astiaa vasten.
Kiehauta mehusta noin 0,5 desiä ja liuota liivatteet siihen. Yhdistä liivateneste lopun mehun kanssa. Jäähdytä kiillemehu ja kaada jäähtynyt neste juustotäytteen päälle. Nosta vielä jääkaappiin hyytymään pariksi tunniksi.
Voit kokeilla tehdä kiilteen myös 3:lla liivatteella, ainakin alkuperäisten ohjeiden mukaan se onnistuu. Itse olen ottanut varman päälle kun se ensimmäisen kakun kiille ei millään meinannut hyytyä.
Nyt vaan kaikki leipomishommiin, takaan että tähän jää koukkuun! Meillä tätä tehdään seuraavan kerran pääsiäisenä, mielessä tosin kävi että mitähän kävisi jos korvaisi limen sitruunalla ja värjäisi kiilteen tipunkeltaiseksi!
![]() |
Suklaakakku juoksettui jostain syystä, oli se hyvää silti |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti